Monday, November 30, 2015

Discover Your Soul


Assalamualaikum wbt.


Saya berpendapat semua sedia maklum mengenai kisah bunuh diri seorang pelajar SPM akibat tidak dapat menjawab exam Add Math.

Perkara ini adalah "rare" di negara kita dan sangat mengejutkan semua..

Tapi, tidak di Korea Selatan.


Perkara yang kita Malaysian and the world ketahui mengenai negara Korea.

Kpop.

Hallyu.

Plastic surgery.

Palli palli (cepat-cepat).

Samsung. LG. Hyundai.


Tapi, rupanya Korea juga ialah antara negara yang mempunyai kadar bunuh diri paling tinggi di Asia Tenggara. Mengikut kajian yang dilakukan oleh, Organisation of Economic Cooperation and Development (OECD) Health Statistics 2015, average 29.9 orang daripada 100,000 orang mengambil keputusan untuk bunuh diri. Allahu.. Banyak sungguh banyak.

"commit suicide" di Korea ini merupakan antara punca keempat tertinggi dengan hampir 40 orang dilaporkan setiap hari membunuh diri sendiri.

Sebabnya.??

"commit suicide" paling banyak berlaku antara umur 10 hingga 30 tahun, dengan sebab yang sama.

"stress of living in a hyper-competitive society or pressure over exam results and college entrance "

YES!

Hyper competitive society!

Banyak baik sebenarnya sebab dapat menghasilkan tenaga kerja manusia yang berlumba-lumba untuk melakukan kerja. They dont have the word "mengulor" masa kerja, minum kopi time office hour, etc. They work hard for that position.
Tetapi yang kurang baiknya, hyper berlumba sampaikan project fail terus rasa gagal dan bunuh diri. Tak dapat naik jawatan tinggi, bunuh diri. 

Dan yang paling menyedihkan, ramai yang di kalangan remaja yang merasakan hidup mereka gelap bila mana tidak lulus dan tidak mendapat keputusan yang terbaik dalam peperiksaan college entrance (equals as SPM, 10 times susah maybe).

Cuba ingat balik kita-kita semasa belajar di zaman sekolah rendah dan menengah.

Kenangan di Sekolah rendah dan menengah merupakan kenangan terindah, yang tidak dapat dilupakan.

Tapi tidak bagi mereka, para pelajar di Korea Selatan, kenangan mereka ialah kenangan pahit yang mahu dilupakan seumur hidup. 
Terpaksa belajar dari Jam 9pagi berterusan sampai petang, sambung tuisyen/private tutor sampai malam, dan berterusan. 

Maka tidak mustahil lah mereka hidup dalam keadaan yang sangat tertekan bila mana tidak mendapat keputusan cemerlang, kerana mereka sangat penat dan lelah. 

Bukan sahaja ditekan dari dalam diri sendiri, mereka ditekan dari sisi keluarga, dari sisi sekolah, sampai ke masyarakat. 


Mapo bridge yang terletak di Hangang River merupakan salah satu tempat cubaan bunuh diri dengan terjun ke dalam sungai. Mengikut laporan yang dikeluarkan di OECD, sebanyak 901 orang melakukan cubaan bunuh diri di sungai tersebut. Dengan penghasilan "Bridge of Life" di Mapo Bridge ini, kadar bunuh diri dikurangkan dari 23.8 orang dalam 100,000 tahun lepas daripada 26.9 orang. 



"Bridge of Life"

Pengalaman saya dan #boochi pergi buat lawatan ke Mapo Bridge, tempat penyaksian hilangnya nyawa-nyawa di bumi Sonata ini.

Apa yang buat saya terdetik nak pergi ialah nak rasai sendiri dan tengok sendiri dengan mata saya.

Sampaikan jambatan ini dipanggil sebagai "Bridge of Life" disebabkan mahu memberi semangat kepada mereka untuk sayangi nyawa mereka.

Disepanjang laluan pejalan kaki jambatan ini, telah di setkan lampu LED yang automatik, bila mana kita berjalan, lampu akan menyala dan ada patah-patah perkataan di papan lampu LED tersebut. 

Cerita yang sangat mengusik jiwa saya. 

Kami berjalan sambil membaca setiap patah kata,
dan tanpa sedar, saya menangis.

Yes, i cried.

Its too emotional.

Macam mana you ada hati nak bunuh diri bila ada perkataan macam ni?


"How are you today?"

“The most shining moment of your life has yet to come” 

“Your worries will feel like nothing when you get older” 

“A difficult moment will eventually flow like the river below.”

"Your mom love you so much"

"You are the most precious gift in this world"

dan banyak lagi.



p/s: Video di sepanjang laluan pejalan kaki Bridge of Life
video

Secara jujurnya, punca utama ialah sebab kekosongan dalam jiwa mereka.

Bila mana merasakan hidup ini hanya lah untuk kerja, hanyalah untuk dapatkan jawatan yang tinggi, hanya untuk masuk universiti terbaik dan hanya untuk duniawi sahaja,
maka bila mana diuji, mereka tiada tempat bergantung, tiada tempat pertolongan.

Manusia, sesama manusia pertolongan tidak cukup.

We need more than humans' power and effort.

Jiwa-jiwa yang kekosongan inilah yang tidak di isi dengan 2 nikmat (Iman dan Islam),
maka bunuh diri ialah solusi kepada setiap masalah dan ujian yang dihadapi.

Islam sangat-sangat memandang serius berkenaan bunuh diri,
Kita berpegang kepada Rukun Islam dan Rukun Iman didalam kehidupan seharian.

Tengoklah bagaimana Palestin hari-hari dibunuh, diseksa dan diuji.

Mereka masih mampu mengucapkan Allahu Akbar, alhamdulillah.

Umat Islam hidup untuk menanam padi dan umat Islam itu yakin hidup ialah satu ladang.

Buah dan hasil daripada ladang di dunia, akan dihitung di akhirat kelak.

Jadi, pokok pangkalnya.

Hidup ini satu ujian.

Kita semua diuji, mengikut keupayaan masing-masing.

Subhanallah, alhamdulillah.

Bila mana diuji, kita tidak keseorangan.
Walau manusia meninggalkan, ada yang sentiasa bersama-sama kita 24jam 365hari.

He's always there for you!!

You're NOT alone.

Moga agama Islam ini sampai kepadamu, rakyat Korea!

Thursday, November 19, 2015

Hashtag Sarang




Assalamualaikum wbt.


Sarang...inka?

p/s: AMARAN KERAS HANYA UNTUK GGU(geng-geng usrah) SAHAJA


Bagiku, umur 20an memang sangat-sangat mencabar dan memenatkan. Umur tengah darah muda, darah membuak-buak nak cuba semua benda, nak jadi perhatian semua orang dan sebagainya.


Bagi ku sendiri, umur tersebut sangat penting dan sangat-sangat bahaya jika tidak dikawal dengan sebaiknya. Eh jap nak kawal apa.?


Kawal nafsu.

Nafsu.

Nafsu untuk ber#chenta hik3

Ye, lepas fikir timbang balik pusing sana sini, entri kali ini akan membincangkan mengenai
#sarang di usia remaja.


#Sarang.


Apa itu #sarang... oh okay, ini bukan sarang tebuan huhu

#sarang ini ialah 사랑 (google translate sendiri)

Pada usia ini, kita terbuai-buai untuk mendapatkan perhatian berlainan jantina.
Fitrahnya, begitulah.
Lelaki mahupun perhatian daripada perempuan,  dan perempuan mahukan perhatian daripada lelaki.

Tapi di saat ini, kita sebenarnya masih mentah dan belum mengetahui akan makna sebenar cinta. (macam la ku tahu sangat) :p


Dan tak kurang juga, seiring dengan perkembangan teknologi, muncul pulok istilah cinta alam maya.. (cinta fb, cinta twitter, cinta skype etc)

Satu barah penyakit sebenarnya.. because it can happen to ANYONE.. regardless of status.. Allahu


Pernah dengar apa itu ikhtilat??


Eh jap, ikhtilat tu apa?

Geng-geng usrah wajib tahu apa itu ikhtilat kan.





Macam foundation gitu, ikhtilat wajib difahami dan dihadami. Nama pun join usrah, buat malu (kasar ek? mianhajiman straight to the point haeyaji) je ahli usrah sendiri berikhtilat! omg.

"Jap, oo kiranya join usrah tak leh cakap dengan lelaki/perempuan ke?"

"Okay, keluar usrah NOW."


Untuk adik-adik/kakak-kakak yang saya kasihi,

Cuba tanya diri kita balik



1. Apa tujuan kita memaksa diri kita join usrah dan tarbiyyah setiap minggu sebenarnya?
   
Apa sebab utamanya? Jika awal-awal dulu, kita "paksa dalam rela" sebab akak-akak asyik belanja      makan, bagi hint masuk usrah is OKAY.
Tapi kalau dah 2 3 tahun, masih sama. Adik/kakak tanya balik la apa sebab adik/kakak masih dalam kumpulan usrah dan tarbiyyah ini.

Usrah bukan sesuatu yang trending, bukan sesuatu yang kita anggap remeh.

Usrah bermula dari zaman Rasulullah SAW, di "popularkan" pada zaman as Syahid Hassan Al- Banna(HAB), dikuatkan pada kegemilangan as Syahid Syeikh Ahmad Yassin (pengasas Hamas di Palestin). Dengan adanya usrah dan gilapan tarbiyyah lah lahirnya jiwa-jiwa hebat tentera Hamas tersebut.


2. Apa kita NAK sebenarnya daripada Usrah ini?

Try duduk sekejap dan tanya balik apa adik/kakak nak sebenarnya dari usrah ini. 2 3 4 tahun dah join usrah, tapi macam keliru nak apa sebenarnya.? Cuba fikir balik, nak apa sebenarnya. Hati dan jiwa mampu memberi jawapan kepada soalan ini.
p/s: Macam saya, saya tahu saya nak apa. (nak tahu kena la tanya saya).



Cukup menjawab 2 soalan simple di atas, bila ada jawapan kepada 2 soalan tersebut.
Makanya segala permasalahan seperti berikhtilat sama ada secara terang-terangan ataupun alam maya (twitter, mesej fb, instagram) tidak akan berlaku.


Sebab kalau ahli usrah sendiri TIDAK FAHAM kenapa keberadaan dia di dalam institusi tersebut, maka kehancuran sedikit demi sedikit akan terjadi.


Dan tidak mustahil  juga;

"Roboh dakwah di tangan para daie" akan terjadi.

Runtuhnya sesuatu tiang bermula dari sekecil zarah kesilapan.




SAY NO TO IKHTILAT!

SAY NO TO ZINA!




it was not easy path.
it was hard,
but worth it.
kucing pun menjaga batas tu,
apatah lagi kita?


Moga bermanfaat.
Pray for me =")

Wednesday, November 18, 2015

Alba in Seoul


Assalamualaikum wbt.

Tetiba dapat idea nak share kisah yang terjadi lately ni.

Alba ialah singkatan daripada perkataan Korea (아르바이트)=Part time
Kalau cakap alba, tahu la part time ya.


So, secara ringkas dan padatnya, kebanyakan (tak semua) pelajar di Korea ini buat alba jugak la.
Ada yang mengajar bahasa, ada yang jadi translator, ada yang kerja di restoran, dan yang paling famos amos ialah tour guide tak official di Korea.

Memandangkan Korea ni dah jadi antara negara "Wajib" dilawat sebelum Mekkah, makanya demand kepada korea ini amatlah tinggi dan dasyat sekali.
Plus selalu ada promosi daripada AIRASIA juga menambahkan lagi keterujaan orang nak datang ke Korea. Kan?


Makanya, demand untuk orang Malaysia cari pakej atau senangnya nak pakai tour guide pun tinggi juga. Sebab bahasa yang digunakan di sini ialah bahasa Korea dan bahasa Konglish (korea + english), tiada bahasa inggeris digunakan ya. Sila take note.

So, saya nak share la pengalaman cari tour guide ni.
Ala-ala senior gitu kan.


Tapi, lately ni saya selalu diterjah dengan soalan-soalan maut macam ni

"mahalnya nak bayar tour guide. Hotel saya lagi murah dari nak bayar awak"

Pembaca sekalian pun tahu berapa harga standard guide kan?

"Mahalnya harga guide, 6hari bayar awak macam harga return flight tiket saya dah"

Makanya, perlu lah saya membentangkan situasi kewangan ekonomi Korea dan kemerosotan ekonomi Malaysia.


Untuk pengetahuan adik/kakak/pembaca sekalian,

Tour guide yang dikatakan "mahal" ini (selepas di convert ke harga RM),

Tugas yang tour guide lakukan:

1) Tour guide ni macam kita berbakti sepenuh jiwa dan raga untuk pelanggan.
Ikut segala kehendak dia, segala macam ragam sekali. Ada anak, ikut juga ragam anak.
Ada datuk nenek, ikut sekali ragam. Nama pun pelanggan kan.


2) Sehari sebelum kedatangan pelanggan, kena belajar dulu pasal tempat to make sure tak sesat jalan.

3) Nak entertain orang is not easy one. Handling people's emotion is not easy one. Nak buat orang happy travel tak senang kan? 

Personally speaking, guiding people is like we have to make them enjoy and happy with their travel.

Saya dah lalui segala macam perangai, ada yang best geng sampai sekarang Allahu 

Senang cerita, kerja sebagai tour guide bukan sahaja memerlukan kekuatan fizikal tapi yang penting perlukan kekuatan mental nak telan segala macam ragam manusia.

Ada kala diri ini senyum kegembiraan, ada kala menangis kesedihan.

Lumrah.


Ok jom ikuti Kelas ekonomi Korea:

Salah satu cara nak buat perbandingan harga, ini bukan conversion krw-rm..
Sebagai contoh: 

Air mineral 1000won=RM1
Makan standard 6000won=RM6
Entrance fee 8000won=RM8
Tip tour guide 100,000won=RM100


Korea negara maju dan terpesat di dunia, taraf hidup semakin tinggi dan tinggi. 

Jadi, stop bring over your calculator and multiple 3.8 each of the things you want to buy. ^^

Iklan khidmat mesra pelanggan.




Tour guide demam selsema
tunggu pick up customer :D