Friday, February 12, 2016

Travel BAJET ke TURKI

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum wbt.


Walaupun belum setel diari #jejakalfateh, aku nak "conclude"kan travelog ni dalam satu entri sahaja mengenai itinerari dan bajetku  sendiri..

Pengembaraan jejak al Fateh ini sebenarnya terinspirasi daripada kehebatan Sultan Muhammad al Fateh sendiri dalam beliau menakluki Konstantinopel.

Aku takde bajet spesifik, berapa simpan untuk gi travel atau strict tak makan untuk kumpul duit.

Sungguh, rezeki Allah kurniakan dalam pelbagai bentuk alhamdulillah.

Daripada kecil-kecilan jual tudung di Korea, dan jadi tour guide, aku gunakan untuk pergi ke Turki.

Kembara ke Turki bermula dari 24 Januari 2016 sehingga 7 Februari 2016.

Total hari 15 hari.

Memang impianku untuk mengembara di sekitar Turki, bukan di Istanbul sahaja.
Niat di hati nak jelajah satu Turki, tapi rupanya Turki sangat besar subhanallah.

Bak kata unni, jatuh WAJIB datang lagi atau belajar kat sini (amboiii amboiii)

So, overall trip aku kali ini ialah di sekitar

Sakarya(nama baru untuk Adapazari)--> Istanbul--> Bursa---> Cappadocia



Pertama sekali, jika nak pergi ke sesuatu tempat baru yakni travel, sila study map negara tersebut.

Macam aku, aku letak pergantungan dekat unni semuanya, walhal unni baru bermastautin di Turki 4 bulan sahaja. Ended up, kami ambil masa yang lama untuk bincang balik itinerari dan setiap hari itinerari bertukar-tukar... (kan unnii..?) :D

Turkey sangat besar.

1. Istanbul- Adapazari/Sakarya


Kenapa Sakarya.?

Sebab unni tinggal di sana, dan di Sakarya sendiri banyak tempat-tempat menarik.
Tempat yang natural view. Aku sukakan view yang tak crowded, jadi di Sakarya 5 hari aku habiskan masa di sini. 

Penginapan di asrama unni di Sakarya, berjaya diseludup selama 3 hari dan 2 hari "terpaksa" bayar.


Boleh baca di sini link blog berkenaan tempat-tempat yang sempat aku jejak di Sakarya



http://haneulsonata.blogspot.kr/2016/01/jejak-al-fateh-perpisahan-sementara.html




 2. Sakarya-Istanbul 



Di Istanbul, alhamdulillah boleh dikatakan banyak tempat yang sempat aku jelajahi.

Tempat-tempat yang dilawati sepanjang di Istanbul..

Penginapan di Istanbul selama 5 malam kami ditaja penuh secara percuma oleh kawan unni, dirumahnya 4 malam dan 1 malam terakhir kami bermalam di Homestay milik pelajar Malaysia di Turki.


1. Hagia Sogia

2. Masjid Sultan Ahmet

http://haneulsonata.blogspot.kr/2016/01/jejak-al-fateh-tangisan-rindu-di.html

3. Grand Bazaar

4. Makam Abu Ayyub al-Ansari

http://haneulsonata.blogspot.kr/2016/02/jejak-al-fateh-assalamualaikum-eyyub.html

5. Masjid Fatih dan Makam Sultan Muhammad al Fatih

6. Taksim Square

http://haneulsonata.blogspot.kr/2016/02/jejak-al-fateh-taksim-square-galata.html

7. Galata Tower

8. Bosphorus Sea Cruise

9. Topkapi Palace

http://haneulsonata.blogspot.kr/2016/02/jejak-al-fateh-topkapi-palace.html

10. Dolmabache Palace



3. Istanbul- Bursa


Bursa, pusat pemerintahan Kerajaan Uthmaniyyah pada abad ke 13 oleh Orhan Gazi, anak kepada pengasas Turki Uthmaniyyah, Osman Gazi. 


Dari Istanbul ke Bursa, kami menaiki bas berharga 34Tl.

Di Bursa, kami bermalam di Yalova, kawan unni secara percuma. 



4. Bursa- Nevshehir (Goreme, Kapadokya)


Seterusnya, dari Bursa kami meneruskan perjalanan ke Goreme pulak. Goreme ialah daerah di Nevshehir, di mana letaknya Cappadocia.

Seriusly, di Cappadocia perlu 2 hari untuk fully travel di sana. Cappadocia agak besar sebenarnya,1 hari tak sempat gi mana-mana pun.

Dari Bursa ke Nevshehir, kami menaiki bas harga 55TL.

Baca di sini mengenai Cappadocia;

http://haneulsonata.blogspot.kr/2016/02/jejak-al-fateh-manisnya-ukhuwwah-di.html




5. Nevshehir-Istanbul


Perjalanan terakhir dari Nevshehir ke Istanbul.
Tiada penginapan di sini sebab kami bermalam di dalam bas selama 2 malam. 
Sakit pinggang sakit badan semua lah.

Harga bas, 60TL.

Ditambah pula, terus naik flight pulang ke Korea..(pengsan 1 hari)





Keseluruhan bajet selama 15 hari di Turki termasuk fligt dari Korea ke Turki, perbelanjaan termasuk souvenirs untuk family, kawan-kawan, makan minum, sempat belanja unni jugak..(hehehe kan unni..)


Return flight Korea-Turki= 800,000won/ RM2700

Perbelanjaan = 600,000won/ RM2100

Total= 1,400,000won / RM4,800


P/S: Sebenarnya, ada lagi lebihan yang ditukar 600k won tersebut yang dah ditukar ke duit Turki.


Semoga membantu dan bermanfaat.

Incheon, Korea

12 Februari 2016

3 comments:

  1. Boleh dapat contact number honestly di istanbul

    ReplyDelete
  2. Assalamu’alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
    Saya HANDAYANI ingin berbagi kpd teman semua…tentang Angka Togel Yang Di Berikan Ki HAJAR DEWANTORO, Awalnya saya sedikit ragu tetapi saya sangat membutuhkan bantuan, dan saya coba hub ki HAJAR DEWANTORO
    Alhamdulillah saya bisa di bantu oleh beliau, pertama beliau memberikan angka 4D kpd saya, dan angka itu saya pasang,, awalnya saya tidak percaya ketika teman saya memberikan kabar, kalau angka yg aku pasang benar-benar keluar, dan saya menang 97 juta, berkat bantuan ki HAJAR DEWANTORO.,
    Saya ucapkan banyak terima kasih kepada ki HAJAR DEWANTORO yang telah meluangkan waktunya untuk saya, konsultasi dengan ki HAJAR DEWANTORO selama ini benar benar sangat luar biasa…. Selain hebat, ki HAJAR DEWANTORO juga punya keahlian banyak. seperti, minyak penarik uang Pesugihan,, Santet,, Penarikan dana ghaib,, Pelaris,, dan Pelet,,
    Info: Buat Teman yang Pengen Merubah Nasib Silahkan..
    Hub: Ki HAJAR DEWANTORO Di:082-188-463-467.ATAU KLIK PENARIKAN DANA GHOIB DISINI

    ReplyDelete