Monday, November 30, 2015

Discover Your Soul


Assalamualaikum wbt.


Saya berpendapat semua sedia maklum mengenai kisah bunuh diri seorang pelajar SPM akibat tidak dapat menjawab exam Add Math.

Perkara ini adalah "rare" di negara kita dan sangat mengejutkan semua..

Tapi, tidak di Korea Selatan.


Perkara yang kita Malaysian and the world ketahui mengenai negara Korea.

Kpop.

Hallyu.

Plastic surgery.

Palli palli (cepat-cepat).

Samsung. LG. Hyundai.


Tapi, rupanya Korea juga ialah antara negara yang mempunyai kadar bunuh diri paling tinggi di Asia Tenggara. Mengikut kajian yang dilakukan oleh, Organisation of Economic Cooperation and Development (OECD) Health Statistics 2015, average 29.9 orang daripada 100,000 orang mengambil keputusan untuk bunuh diri. Allahu.. Banyak sungguh banyak.

"commit suicide" di Korea ini merupakan antara punca keempat tertinggi dengan hampir 40 orang dilaporkan setiap hari membunuh diri sendiri.

Sebabnya.??

"commit suicide" paling banyak berlaku antara umur 10 hingga 30 tahun, dengan sebab yang sama.

"stress of living in a hyper-competitive society or pressure over exam results and college entrance "

YES!

Hyper competitive society!

Banyak baik sebenarnya sebab dapat menghasilkan tenaga kerja manusia yang berlumba-lumba untuk melakukan kerja. They dont have the word "mengulor" masa kerja, minum kopi time office hour, etc. They work hard for that position.
Tetapi yang kurang baiknya, hyper berlumba sampaikan project fail terus rasa gagal dan bunuh diri. Tak dapat naik jawatan tinggi, bunuh diri. 

Dan yang paling menyedihkan, ramai yang di kalangan remaja yang merasakan hidup mereka gelap bila mana tidak lulus dan tidak mendapat keputusan yang terbaik dalam peperiksaan college entrance (equals as SPM, 10 times susah maybe).

Cuba ingat balik kita-kita semasa belajar di zaman sekolah rendah dan menengah.

Kenangan di Sekolah rendah dan menengah merupakan kenangan terindah, yang tidak dapat dilupakan.

Tapi tidak bagi mereka, para pelajar di Korea Selatan, kenangan mereka ialah kenangan pahit yang mahu dilupakan seumur hidup. 
Terpaksa belajar dari Jam 9pagi berterusan sampai petang, sambung tuisyen/private tutor sampai malam, dan berterusan. 

Maka tidak mustahil lah mereka hidup dalam keadaan yang sangat tertekan bila mana tidak mendapat keputusan cemerlang, kerana mereka sangat penat dan lelah. 

Bukan sahaja ditekan dari dalam diri sendiri, mereka ditekan dari sisi keluarga, dari sisi sekolah, sampai ke masyarakat. 


Mapo bridge yang terletak di Hangang River merupakan salah satu tempat cubaan bunuh diri dengan terjun ke dalam sungai. Mengikut laporan yang dikeluarkan di OECD, sebanyak 901 orang melakukan cubaan bunuh diri di sungai tersebut. Dengan penghasilan "Bridge of Life" di Mapo Bridge ini, kadar bunuh diri dikurangkan dari 23.8 orang dalam 100,000 tahun lepas daripada 26.9 orang. 



"Bridge of Life"

Pengalaman saya dan #boochi pergi buat lawatan ke Mapo Bridge, tempat penyaksian hilangnya nyawa-nyawa di bumi Sonata ini.

Apa yang buat saya terdetik nak pergi ialah nak rasai sendiri dan tengok sendiri dengan mata saya.

Sampaikan jambatan ini dipanggil sebagai "Bridge of Life" disebabkan mahu memberi semangat kepada mereka untuk sayangi nyawa mereka.

Disepanjang laluan pejalan kaki jambatan ini, telah di setkan lampu LED yang automatik, bila mana kita berjalan, lampu akan menyala dan ada patah-patah perkataan di papan lampu LED tersebut. 

Cerita yang sangat mengusik jiwa saya. 

Kami berjalan sambil membaca setiap patah kata,
dan tanpa sedar, saya menangis.

Yes, i cried.

Its too emotional.

Macam mana you ada hati nak bunuh diri bila ada perkataan macam ni?


"How are you today?"

“The most shining moment of your life has yet to come” 

“Your worries will feel like nothing when you get older” 

“A difficult moment will eventually flow like the river below.”

"Your mom love you so much"

"You are the most precious gift in this world"

dan banyak lagi.



p/s: Video di sepanjang laluan pejalan kaki Bridge of Life
video

Secara jujurnya, punca utama ialah sebab kekosongan dalam jiwa mereka.

Bila mana merasakan hidup ini hanya lah untuk kerja, hanyalah untuk dapatkan jawatan yang tinggi, hanya untuk masuk universiti terbaik dan hanya untuk duniawi sahaja,
maka bila mana diuji, mereka tiada tempat bergantung, tiada tempat pertolongan.

Manusia, sesama manusia pertolongan tidak cukup.

We need more than humans' power and effort.

Jiwa-jiwa yang kekosongan inilah yang tidak di isi dengan 2 nikmat (Iman dan Islam),
maka bunuh diri ialah solusi kepada setiap masalah dan ujian yang dihadapi.

Islam sangat-sangat memandang serius berkenaan bunuh diri,
Kita berpegang kepada Rukun Islam dan Rukun Iman didalam kehidupan seharian.

Tengoklah bagaimana Palestin hari-hari dibunuh, diseksa dan diuji.

Mereka masih mampu mengucapkan Allahu Akbar, alhamdulillah.

Umat Islam hidup untuk menanam padi dan umat Islam itu yakin hidup ialah satu ladang.

Buah dan hasil daripada ladang di dunia, akan dihitung di akhirat kelak.

Jadi, pokok pangkalnya.

Hidup ini satu ujian.

Kita semua diuji, mengikut keupayaan masing-masing.

Subhanallah, alhamdulillah.

Bila mana diuji, kita tidak keseorangan.
Walau manusia meninggalkan, ada yang sentiasa bersama-sama kita 24jam 365hari.

He's always there for you!!

You're NOT alone.

Moga agama Islam ini sampai kepadamu, rakyat Korea!

No comments:

Post a Comment