Wednesday, July 1, 2015

Cahaya di Langit Ulleng-do



Assalamualaikum wbt.




Amaran: sila pastikan anda tidak bosan untuk menikmati keindahan pulau cantik ini.
Kalau bosan, sila jangan baca blog ini :P



Shortly, 

in this entry saya nak abadikan gambar-gambar cantik di sekitar Ullengdo sahaja.


Ullengdo adalah pulau yang bentuk seperti pentagon, mempunyai lima bucu. Terletak tak jauh dari Dokdo Island. Pulau ini terdiri daripada beberapa siri letusan gunung berapi.

Since this is my second trip to Ullengdo, 
saya pernah berazam dahulu... hehe


Ullengdo! Aku datang...... lagi!!!




2013

'Nanti nak datang lagi, kena datang dengan yang tersayang'- kata A kepada B


2015


A whatsapp B 

A: ullengdooo ku datang!


B: Eh tak datang dengan yang tersayang lagi kan?



Alhamdulillah thumma alhamdulillah.

Tiada dalam schedule walaupun planner untuk datang lagi ke Pulau Ulleng atau Ullengdo ini.

Dulu masa saya datang bersama-sama 'dia' travel keliling Korea 10 hari, tempat yang paling saya nak datang lagi ialah Ullengdo.

Tak tahu kenapa...


Dan tahun ini,


Allah permudahkan.


(Banyak je halangan dan rintangan, tapi at least sampai juga subhanallah alhamdulillah) 

Nak dijadikan cerita,


Apa tu Dokdo?


Dokdo ialah satu pulau perebutan antara Korea dan Jepun dan sehingga sekarang masih belum terlerai masalah ini. But then bukti lebih ke arah Korea... 
Dokdo saya akan publish lepas habis buat research (over sangatttt) supaya nampak berilmiah untuk dibaca :)

teaser gambar Dokdo :)


Okay,
sebabkan kitorang berjaya masuk team final Pertandingan ini, 

hadiahnya ialah FREE Trip ke Ullengdo dan Dokdo!!! 


Can't believe it...

Its not even easy to get trip to ullengdo and even Dokdo itself.

Dulu masa gi Ullengdo pun saya berhabis duit banyak juga nak tanggung harga feri guesthouse makan dan sebagainya.


Kali ni trip semua first class dari segi facilities,
but not first class dari segi Muslim-friendly.

huhuhuhu 


Okay buang citer negatif kita cerita yang positif!


Day 1 

Kami naik Ferry Sunflower sebijik macam yg pernah saya naik 2 tahun lepas but then this time dok seat first class ok tak pening langsung. Dlu? bergoyang cm roller coaster tu haaa

one way to go to ullengdo is by ferry.
for foreigners sediakan passport or RC ok

well, i pun nk upload gmbr tiket dgn passport yer :P










Ullengodo Aku Datang!


video



idk why tapi bila je jejak kaki ke sini buat second time semua nampak lain. Ullengdo dah berubah dah. Sekarang dah makin banyak pembangunan dan maju dah.. Dulu angin yang sambut kitorang, sekarang? penuh dengan construction site.... 

But then masih mengekalkan ke 'alam semulajadi' annya.. 

Masih kekal dalam ingatan 'Kembara Jalanan' 2013.... 
How we bagpack come to Ullengdo... :) 

Naik bas and then we all heading to Resort. WAH Resort berbintang-bintang ni.
Walaupun semuanya FREE, i can feel this is too expensive to be handled. 






Alhamdulillah atas keselesaan. 


















Moga bermanfaat! 

1 comment:

  1. I want to goooooooooooooo dengan yg tersayanglah hahaha :p
    Would u like to be my tersyag? Haha sila muntah dalam tong yg disediaka..

    ReplyDelete