Sunday, September 25, 2016

Menganggur..? KEEP CLAM AND...?

Assalamualaikum wbt



Tiba-tiba rasa blur dah nak mengarang sini lepas blog ni di "terjah" reramai ekoran pasal cerita pelajar oversea boros(https://haneulsonata.blogspot.my/2016/09/pelajar-oversea-itu-boros.html. )Blog kita biasa-biasa je, bukan blog artis, bukan blog nuffnang dan seangkatan dengannya, terkejut sampai blog views meningkat 30k++. Itulah, harapnya sedikit perkongsian pengalaman tersebut dapat dijadikan tauladan untuk semua yang masih bergelar pelajar ye! (tak kira lah over the sea ataupun under the sea sekali pun)

This time nak bagitahu pelajar-pelajar semua bahawasanya hidup selepas graduasi itu sangat menakutkan!




Lepas grad hujung Februari 2016 (exact 24 Feb), dan bfg(back for good) 11 Mac 2016, ditakdirkan aku "terpaksa" menanam anggur dahulu di sekitar kampung. 

Tapi betul lah rancangan Dia memang sangat tepat untuk aku, 5 bulan berada di rumah ibarat tebus balik masa-masa yang hilang selama 5 tahun aku berada di Korea dulu, untuk baktikan diri kepada ibu bapa. 
5 bulan sama-sama harungi onak dan cabaran, sama-sama ketawa, dan sama-sama menagis. 
Aku tak malu untuk katakan bahawa tempoh 5 bulan tersebut aku belajar banyak perkara dalam hidup. Kadang-kadang, dalam hidup ini bukan semua perkara/masalah boleh diselesaikan dengan teori math, sains, engineering, tapi melalui pengalaman. Macam mana pengalaman tersebut mengajar aku bahawa hidup ini tidak hanya bergantung kepada berapa banyak gaji, berapa mahalnya kereta, ataupun berapa mewahnya rumah yang anda miliki.. Tetapi, berapa banyak bakti yang anda curahkan untuk kedua ibu bapa anda. (haih, homesick ke kak?)

Jadi, sepanjang tempoh menggangur tersebut, of course ler aku sempat "memboroskan" duit yang dibawa pulang dari Korea tu. Dalam tempoh tersebut, 2 3 kali dipanggil interview, 2 3 kali naik KL untuk ekspo pendidikan dan program tarbiyyah. Semuanya memerlukan duit bukan? Itulah pentingnya duit bfg tersebut. Bukan sedikit sebab aku berada di Kelate, nak naik KL (nak-nak jenis company yang bagi last minute call), tiket flight saja boleh cecah 300 ringgit, plus teksi, tempat tinggal (so far, tempat tinggal free), makan dan sebagainya. Kalau berteman ajak adik, kena coverkan untuk dia sekali.. Bukan sedikit duit kat situ yer, beratus-ratus melayang untuk 1 interview. 

Plus, dulu teringin sangat nak sambung belajar (sekarang ni pun), pergi sendiri ke universiti tersebut (mak dan adik), makan duit tiket pun kena sedia sekali :) 

Sebab tu lah, hidup menganggur akan jadi lebih ngeri jika kita tiada simpanan untuk ke tempat-tempat tersebut. 

Sampai lah bulan ke-5, dapat 1 panggilan tawaran untuk 1 kerja yang aku sangat minat (So far so good alhamdulillah), dengan salary yang sangat okay (untuk fresh grad), fikir punya fikir, why not ambil pengalaman di sini dahulu ye. In fact, kerja yang berkaitan dengan major kos pun reject kita, so kita ala-ala berubah mood kepada aliran lain lah.. 

Bila nak start dunia baru kerja ni, ingat sikit ke nak pakai duit? 

Masyallah, banyak sangat..(berpeluh)

Duit deposit sewa bilik, barang-barang dapur, pakaian, dan kelengkapan lain nak cecah beribu riban jugak tu.. (haaa, takut kan kalau takde duit simpanan bfg).. huhu 

Lepas tu, fikir punya fikir kat KL naik public transport is Okay, not bad. Cuma kenapa la ha mahal sangat.. Dari rumah ke tempat kerja memang tak boleh jalan kaki, jauh dalam 10km. Nak menyewa berdekatan dengan tempat kerja, masyaallah double harga dari sewa sekarang. 

Sebulan pergi kerja naik public transport (return fare : RM10), if balik kerja lambat ada event, etc terpaksa ambil grab/uber (oneway: RM16~RM26). Sepanjang kerja, boleh kira berapa kali je balik sewaktu awan masih cerah, yang lain semuanya balik lambat (Korean company style) T___T

Nak tak nak memang kena ada kereta. (Haaaa duit lagi!) 

Awal-awal dulu survey punya survey kereta, nak kereta import sajo, tak pandang lah kereta buatan Malaysia ni. Dulu (masa belajar) ada mindset student oversea kot mesti lah pakai kereta import (paling teruk pun kereta Korea la, KIA, Hyundai baru nampak keKOREAan).. Even masa nak decide beli pun, masih terbayang-bayang kereta idaman tersebut (ansuran bulanan 1k+ pun mampu je, why no?), TAPI! Let say if betul-betul ambil kereta tu memang ternganga laa.. sesak takde duit simpanan!


Kenapa fresh grad HARUS pakai kereta buatan Malaysia/second hand saje?


1. Kereta bukan ASET! Harga turun setiap masa, jadi berwaspadalah! (unless rajin buat grab/uber atau jadikan rental car, it will become aset)

2. Nak-nak untuk perempuan yang tak biasa drive di kota KL ni, tolong la pakai kereta biasa-biasa, kesian kereta mahal awak tu.. (First week aku pakai dah 2 3 kali tonyoh dinding, palang TnG..) T__T

3. Kereta tak perlu mewah, unless awak punya gaji boleh cover 2 (duit simpanan hasruslah sebanyak mana ansuran kereta). Let say ansuran RM900, simpanan pun kena ada RM900 juga (ni teori aku je) huhu 

4. Parking kt keyell ni mana ada free! (memang kereta terbiar je lah bawah panas, hujan, ribut, banjir sekalipun) 

5. Alah, kenapa tak beli kereta second hand je?? (Memang niat nak beli 2nd je, just mungkin pengalaman abg2 ku tak molek dengan kereta 2nd, both parents tak benarkan-- kita haruslah mendengar kata orang tua kan, baru berkat...gituuu)


Nasib sempat baca blog ni, serius sangat random terjumpa blog tersebut masa tengah review pasal kereta, sangat membantu..(http://zaren88.blogspot.my/2015/11/proton-iriz-exec-review-yang-tertunda.html)

p/s: siapa yang nampak kereta comel ni ada sticker Korea, boleh say "annyeong

Yang penting, aku pastikan ansuran bulanan memang cukup-cukup sahaja, dan make sure simpanan bulanan lagi banyak dari ansuran kereta. 

So far, kereta ni boleh tahan lasak dia, tonyoh sana-sini masih maintain keayuan dan kesopanan dia, plus comel dan seiras dengan kereta idaman dulu-dulu. :D

Aku memang tak reti lah pasal kereta ni, minggu pertama try n error bawa ulang alik ke tempat kerja, heavy traffic pergi 40 minit, balik 40 minit, minyak aku isi RM50 (full tank) boleh tahan sampai seminggu, dan masih ada beberapa bar. Super jimat! 


Jadi, kepada pelajar-pelajar yang bakal masuk ke alam kerjaya, dunia belajar dan selepas belajar sangat berbeza. 

Ambil pengalaman sebagai pelajar sehabis baik, kalau tak dapat kerja terus lepas grad,
keep calm and be good to your parents.

Serius, bila dah kerja tak sempat nak luangkan masa dengan mereka lagi. (Rindu sangat masa dulu-dulu, rindu nok baloh ngaju) T___T



Tiada harta mampu balas jasa
kedua ibu bapa,
anugerah terindah dari Dia untuk semua hambaNya.
-Balqis bt. Ammar
Sept 2013






Take it positif, enjoy tempoh menganggur dan sentiasa doa dan tawakkal. 

Rezeki itu Allah yang pegang, bukan atas pointer bukan atas sebab lain.

Yang penting, jangan lupa menyimpan hatta sesen sekalipun!

Semoga bermanfaat.



p/s: Terima kasih atas ucapan dan kata-kata baik berkenaan post lepas, ucapan dan kata-kata baik anda semua ialah refleksi kepada peribadi anda juga! 

May Allah ease and bless all of us :)



1 comment:

  1. Assalamu’alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
    Saya HANDAYANI ingin berbagi kpd teman semua…tentang Angka Togel Yang Di Berikan Ki HAJAR DEWANTORO, Awalnya saya sedikit ragu tetapi saya sangat membutuhkan bantuan, dan saya coba hub ki HAJAR DEWANTORO
    Alhamdulillah saya bisa di bantu oleh beliau, pertama beliau memberikan angka 4D kpd saya, dan angka itu saya pasang,, awalnya saya tidak percaya ketika teman saya memberikan kabar, kalau angka yg aku pasang benar-benar keluar, dan saya menang 97 juta, berkat bantuan ki HAJAR DEWANTORO.,
    Saya ucapkan banyak terima kasih kepada ki HAJAR DEWANTORO yang telah meluangkan waktunya untuk saya, konsultasi dengan ki HAJAR DEWANTORO selama ini benar benar sangat luar biasa…. Selain hebat, ki HAJAR DEWANTORO juga punya keahlian banyak. seperti, minyak penarik uang Pesugihan,, Santet,, Penarikan dana ghaib,, Pelaris,, dan Pelet,,
    Info: Buat Teman yang Pengen Merubah Nasib Silahkan..
    Hub: Ki HAJAR DEWANTORO Di:082-188-463-467.ATAU KLIK PENARIKAN DANA GHOIB DISINI

    ReplyDelete