Monday, December 31, 2018

#26 LESSONS LEARNT

Assalamualaikum wbt. 


Amaran: Sila jangan marah sebab akan ada beberapa frasa yang saya tulis dalam bahasa Inggeris, bahasa Korea sikit (nanti saya letak maksud sekali, jangan risau).

Okay, so how's your 2018?

It has been a very great year filled with ups and downs of 2018 for me so far alhamdulillah. Of course I will not share about it 100% here but let me share the lessons that I got from the things that I faced for past 2018. It involved personal life, career, love, and yeah so shall we begin now.?




1. Grateful (bersyukur) 

Semakin usia meningkat, semakin saya rasakan bahawa kehidupan ini akan lebih gembira dan tenang, jika kita sentiasa berasa bersyukur dengan apa yang kita ada. 


Let me share with you one story, one day I kept complaining about my hectic work (my previous work), I cried when about to go to work, I felt like traumatic need to handle so many big things with so little time. I even don't have time to eat properly (just makan roti dari pagi sampai malam), until I noticed I kept feel sick. Can you imagine after one event, or after long-haul outstation, I will come office with no energy, need to have MC and this continues for quite long time I guess. Then, I decided to switch my career (I even wrote my resignation letter in the flight), coz I don't have time to write in in the office. August 2018, I resigned and get a better job.

But,

still I complained again. "Boringnya kerja ni, tak mencabar minda dan otak, boring sangat. Dah takde outstation. Nak tukar kerja rasa dll"

I complained to my parents and this is what I got:-

"Kakmuni tak bersyukur dengan apa kmuni dapat. Dulu cakap kerja busy nak kerja rileks sikit, dan sekarang macam ni pulak. Kalau tak de rasa syukur dengan apa kita ada, sampai bila-bila kmuni akan komplen itu ini. Cuba bandingkan dengan orang lain, kerja pertama pun ramai yang tak dapat, ramai menganggur. Karier, bukan perjalanan yang kena terus lurus dan betul. Slow-slow kayuh, ada jalan yang salah, jalan boring, lama-lama nanti akan nampak jalan lurus. Bersyukurlah dengan apa yang ada sekarang, jangan menyesal kemudian hari".

"Kecukupan" itu membawa banyak maksud yang tak semua orang mampu rasakan. 

2. Happiness is ours, we should decide it not others

When we are getting older, there is nothing that we wish for except living the life in a healthy way. Mind and physically healthy.

Kegembiraan pun ada kaitan dengan syukur.

Bila syukur, jiwa jadi tenang, tak serabut, kurang tekanan dalam kepala, kita akan gembira.
Bila gembira semua benda kita buat dengan hati.

Tahu tak sekarang ramai orang hilang makna kegembiraan itu.

Sekarang perasan tak "mental depression", stress berlebihan punca ramai melakukan cubaan bunuh diri. It can happen to everyone, wallahi. To each one of you, even me. If we can't handle the problem in a proper way, if we tend to make it silent, nanti makan diri sendiri.

Kita yang pilih untuk gembira, bukan orang lain kena tentukan untuk kita.

So, choose to be happy okay! :)


3. Sometimes being selfish is OKAY

One day I asked one of my friend

Me: saya ni baik sangat ke?

Sis: Yup, baik sangat. Tolong jadi selfish untuk beberapa perkara. Cuba katakan tidak kepada benda yang tak perlu.

Me: Tapi tak sampai hati.

Sis: Pastu makan hati sorang-sorang takpe? Being selfish for your own sake.

-Betul ke ni?



4. Don't depend on people

Jangan letakkan harapan kepada manusia, hatta sayang sekalipun. Sebab bila-bila masa sahaja kita akan kecewa dan dikecewakan.

Jangan terlalu bergantung kepada manusia.

“When you have friends, don’t expect your friends to fill your emptiness. When you get married, don’t expect your spouse to fulfill your every need. When you’re an activist, don’t put your hope in the results. When you’re in trouble don’t depend on yourself. Don’t depend on people. Depend on Allah.”

- Yasmin Mogahed




5. Balancing career and life 

I find this very meaningful for me for the past 2018.
I have been in the state of unbalance career, in which (i think la, if I can't handle it properly I boleh termasuk kategori mild depression).

Eventho you're single, not married yet you still need to balance between career and your own life.

For me, selepas penat-penat kerja mesti kita nak rehat, nak "me time", nak travel, nak balik kampung ziarah parents, etc. Dulu masa kerja dulu, susah sangat nak balik kampung, nak me time pun hampir tiada, semua kerja kerja kerja macam robot. If you are in the state of robot, this is not good for your life.

And now, I have toooo many times after working. After working, I will come over to book station, or cafe, reading at least book, or blogging or reading newspaper (so nerd of me, I know it). You can put me 24hours in the bookxcess, I will not die there. Almost every month, I will visit my parents, buying something good for them, my nieces and nephews as well.

It was a happy moment for me when all of them waiting for me to arrive home (to have dinner together) eventho my flight was slightly delay. When they are shouting "yayyy, cikmuni balik yayy, nak hadiah, nak tu nak ni".






6. Live a healthy lifestyle 

2018- Banyak kali sakit bila buat overload kerja, bila kena travel long haul almost every 2 weeks, then I realized oh dah lama tak hirup udara segar, tak jalan-jalan ke luar.

Kita memang kena luangkan masa untuk hirup udara segar, sebab kerja dalam aircond setiap hari, tidur dalam aircond, masuk kereta aircond tak elok untuk kesihatan. (Takde fakta untuk menyokong tapi betul kan?)



7. Talk and confess it---(don't contribute to depression problem) 

This is so me.

Whenever I have problems, masalah dalam kepala I can't face it silently.
I am the one who will talk about it, will confess it and seek an advice from them.
If I keep it silently, I am the contributer to depression problem statistics in Malaysia.




8. Appreciate every single and simple things

Even a simple things like saying you love your mom.

Dulu saya jenis pemalu nak cakap "miss you, love you" to my own parents in front of them. Just texted it during their birthday once a year.

Then I realized, they are the one and the first one who should get that wish " I love you", "I miss you" from me. It was just a simple ucapan tapi membawa maksud besar :)

(Eventho my mom keep forcing me to settle down early, then I got stress with that i will say 
"okay-okay, but i love you"..)




9. Don't take it for granted- family, real friends

Bila dah makin meningkat usia, believe me.
Your real friends is your parents, and adik beradik.

Masa kecil-kecil, mak selalu cakap
"keluarga takkan tinggalkan kita sampai bila-bila, tapi kawan. Tak semua mampu bersama-sama masa susah, ramai yang ada masa senang sahaja. Buat baik dengan family first, then kawan-kawan"

Jadi, hargailah yang patut dihargai :)


10. Being mystery


Dulu saya sejenis yang kongsi kan semua benda di alam sosial, checked in sana sini kongsi di laman sosial.

Being private is quite interesting juga sebab bila jumpa kawan-kawan, mereka semua curious dengan hidup kita dan banyak cerita cerita boleh disembangkan selain mengelakkan  penyakit 'AIN.

Kadang tak semua benda gembira kita kongsikan buat orang gembira. Dalam 10 orang seronok dengan status kita, mungkin ada 1 yang "kurang enak" dengan status tersebut maka kita telah buatkan dia bersangka-sangka dengan kita. DAN tak semua status sedih kita, orang akan bersimpati dengan kita. Mungkin dalam 10 orang, ada 1 orang yang suka tengok kita jatuh. #nauzubillah

Jadi, limitkan perkongsian kita di alam dengan seminima mungkin, tak semua benda kita kena kongsikan di alam maya kan.? :)



11. Real friends really matter


Accept the fact that people will come & go in your life. The Almighty will send those you’d never thought you’d meet. He’ll take away people you never thought you’d lose. It’s all part of His Plan & the lessons He wants you to learn. Remember, what’s meant for you will be yours!-Mufti Menk

Make your cycle small and choose the quality one :)


12. Make more time for Allah SWT

Being as single, there is no excuse for
"takde masa nak baca quran, tak sempat nak solat sunat sebelum dan selepas Maghrib"
Sebab jika tak buat banyak-banyak amalan sunat semasa single, what do you expect when you're married, and being a mother in the future? You will not do more when you have commitment :(

I just witnessed a mother with her super cute son dekat masjid tadi, mak dia nak solat wajib pun takleh fokus. Saya yang duduk tepi mak dia pun terkena tempias tak leh khusyuk.

Hebatkan seorang mak :)


13. Financial management

This also super power lesson. (Please bear with me that I am still learning on how to reduce caffe shop addiction, still) In fact, I do the blogging in cafe shop now :(

I wish I will get to learn on how to manage financially more efficiently and be better on how to manage my cashflow.

Doakan supaya tahun 2019 diberkatkan rezeki, sebab rezeki ini datang dari Allah, kita manusia usaha keras cari duit tapi bukan jadi hamba kepada duit pula :)


14. Seek a lot of knowledge

Knowledge is permanent :)
Seek a knowledge eventho it is just a 1 min ceramah in Instagram or 5-mins video in Facebook.

Sekarang, jika ada promosi buku ke apa ke, saya memang takkan lepaskan peluang untuk tambah ilmu :)


15. 1 Book 1 Month

Alhamdulillah I managed to achieve my goal for 1 book 1 month.
Tak rugi langsung jika banyak membaca sebab ilmu itu sangat lah luas.

I just finished 2 books about financial management, 3 books from Malay author Teme.
and latest one "Things when you can see only when you slow down"



16. Accept rejection

Yes! This!
Rejection is a bit hurt, right? But well, it is one of the adulting process, so yeah just face it and move on :)

좀 아프겠지만 (a bit hurt..but)


17. Learn to Reject

Selepas kena reject, kini giliran kita pula reject. Hehe

To be honest, it was a very hard decision for me when I have to deal with rejection (either I have to reject it, or get rejected), but 2018 gave me lot of lessons from both situation. It is okay to reject, and it is okay get rejected. There is something good, better ahead insyallah.

And I always believe that Allah's plan is the best. No matter how hard for me to accept it at first :(



18. Being silence during debate/argue is NOT wrong

I am the one who is avoiding argument (selagi boleh). Coz If I get involved in an argument, sejenis nak menang no matter how. (bad side of me)



19. Respect others 

If we want to be respected, we first must respect others. Show the respect to all no matter if their status is lower than us.

Macam mana kita nak kenal orang lagi dekat, tengok macam mana dia layan orang tua, orang yang lebih berusia yang tiada apa-apa.




20. Don't judge easily 

This also!

Jangan cepat menghukum seseorang atau sesuatu berdasarkan luaran sahaja. Sebab hati orang kita tak kan dapat tahu. Hanya Allah yang tahu setiap apa yang tersirat dalam hati setiap manusia.

Mungkin orang/sesuatu yang kita sangka-sangka kan itu lagi baik, lagi dekat dengan Tuhan berbanding kita :(



21. Overthinking can kill 

No no no! (this is so me) suka fikirkan pasal sesuatu dengan mendalam dan setiap ceruk nak fikir. Masalah global atau masalah saya sahaja?

Saya belajar yang terlalu "overthinking" ni akan buang banyak masa kita, dan bila terlalu banyak fikir, saya lebih fikir benda negatif dulu berbanding yang positif. Mungkin dalam 10 perkara yang saya fikirkan, 7 nya ialah benda negatif dulu barulah positif.

Bila kita fikir negatif banyak, maka kita akan lagi cepat tertekan dan mulalah kemurungan melanda diri ini. lol (Nasib baik kemurungan sekejap sebab lepas tu terus text #sahabat #살려주세요)

Bila saya overthinking pasal sesuatu, saya jenis yang "seek an advice" serta merta. Jadi tahap stress saya itu tak lama sangat. Tak kisah in terms of career, relationships and etc, saya bertuah dan bersyukur dikelilingi sahabat-sahabat yang sentiasa ada bila memerlukan, sahabat yang sentiasa menasihati berdasarkan neraca Islam, bukan neraca nafsu semata-mata :)

p/s: semoga Allah membalas setiap detik yang anda luangkan untuk saya, dan moga yang terbaik ganjaran untuk anda, sahabat.



22. Kindness at the best

"Berbuat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali"

Selagi mampu dan boleh, buat baik semaksimum mungkin. Entah-entah doa daripada mereka yang kita bantu mampu ubah hidup kita walaupun sedikit.

Tipulah tak pernah terasa dan rasa nak marah jika kita dah buat semaksimum baik dengan seseorang, tapi seseorang tidak dan takkan hargai kebaikan kita, maka berbaliklah balik kepada niat. Untuk apa kita tolong dia? Kita harapkan balasan daripada dia ke? Atau betul-betul ikhlas tanpa harapkan balasan?

Terima kasih to my parents sebab tunjukkan contoh yang sangat baik untuk kami semua.

Be kind to anyone tanpa harapkan balasan dan penghargaan.



23. Sedekah 

Dalam harta dan duit yang kita miliki, semuanya bukan milik kita.
Jika cukup haul, tunaikanlah zakat pendapatan, sebab kita tak tahu berkat kah duit yang kita terima setiap bulan itu?


Ada satu hari tu bulan puasa, saya selalu nampak pakcik yang jaga parking tempat kerja dulu datang paling awal dan mesti balik paling awal, dan dia juga lah yang selalu berada di surau on time, zohor dan asar.

Even bulan puasa pun dia balik lambat dan saya memang niat nak sedekah sedikit duit kepada pakcik tersebut.

Saya berkesempatan sedekahkan duit kepada pakcik dan tahu apa dia cakap
"Allah, semoga yang baik-baik untuk kamu nak"

Saya sangat tersentuh dengan doa dari pakcik tersebut, i was like crying all the way back home.

Mungkin apa yang saya ada ini, kesihatan, keselamatan dan rezeki datang daripada doa orang yang ikhlas seperti pakcik tersebut :)



24. Travel-- >hijrah to other places/destination

"The only way to have a wider perspective is by-travel"

Travel kat sini bukanlah bermaksud kena travel jauh-jauh ke luar negara, melancong sana sini. Bukan.

Travel-- keluar dari comfort zone kita, Keluar dari rumah selesa kita, keluar dari tempat yang kita dah terbiasa pergi (bukan travel pergi shopping mall pulak ya)

Saya sejenis yang suka jalan-jalan, sejenis yang sosial sikit :P

Sejenis yang kalau penat kerja, kena keluar kejap dari ofis(larikan diri) dan pergi ke tempat yang tenang, seperti pantai/laut. Masa kerja dengan Jeju dulu, saya selalu "menangis sorang-sorang" bila balik rumah sebab terlalu sibuk, tapi bila sampai Jeju, jadi tenang. Suka pantai, suka tengok langit Jeju, langit Korea.

Saya masih ingat semasa saya berkunjung ke Turki tahun 2016, pengembaraan ke Turki memang ialah impian saya. Kat sana asyik menangis je, sebab terlalu rindu dengan bumi Islam, dengan zaman khalifah Uthmaniyyah.

Pergi Aya Sofea bergenang air mata, pergi makam Sultan Salahuddin al Ayyubi pun menangis berjemaah, dan paling terkesan ialah bila mana saya berpeluang menziarahi makam agung, Sultan Muhammad al Fateh, (walau masa itu makam ditutup sebab tengah renovate), beradanya saya di situ memang satu kenikmatan dan rasa sangat-sangat bertuah.

Tutup mata, dan imbas kembali sejarah Islam menakluki #konstantinopel. (Jangan cakap air mata, berbaldi dah) Masyallah, hebatnya Islam. Sejarah pasti berulang, sebab janji Allah itu pasti, Islam pasti akan gemilang :)


p/s: Next----> #jejakAndalusia


25. Time management

Setiap hari ada 24jam. Semua orang dapat jam yang sama dalam dunia ini.
Macam mana kita manfaatkan masa dan gunakan masa itu yang berbeza bagi setiap orang.



26. Sabar

Don't be frustrated. Be patient instead; with the Almighty and with yourself. Don’t be in such a rush. We often expect His schedule to be the same as ours! It rarely works that way. We’re in a hurry. He’s not. Remember, He’s always on time. Not a moment earlier or later!-Mufti Menk

"Don't be rush"

I always believe janji Allah itu pasti dan semuanya berlaku pada masa yang perfect :)


done #26



No comments:

Post a Comment