Saturday, January 23, 2016

Pre Departure JEJAK ALFATEH


Pre-departure Jejak alFateh


2012

Impian untuk menjejakkan kaki ke bumi AL- FATEH, bumi megahnya Islam, bumi empayar kerajaan Islam terulung, kerajaan Uthmaniyyah.

Impian di lakar dan cipta semenjak tahun 2012, lepas baca novel mengenai Sultan Muhammad al Fateh, dan Mustafa Kamal Atarturk….

Impian terus dianyam, impian yang di sulami dengan angan-angan rupa-rupanya menjadi kenyataan, Subhanallah, secara jujurnya tiada perancangan yang rapi malah sangat-sangat last minit. Perancangan kewangan lagi la, bukan lah menyimpan untuk ke Turki mahupun ke Negara lain.


2015

Berita mengenai kakak tersayang yang melanjutkan Masters di Turki menambahkan lagi kuatnya impian 3 tahun lepas untuk ke sana.
Bermulalah penyimpanan sedikit demi sedikit, kadang berlapar, kadang bekerja lebih sikit (sonata.co ler).. Tetapi sangat-sangat last minit, nak uruskan semua benda, hanyalah berharap info daripada kakak tersayang sahaja.


2016

Impian yang disulam untuk menjejak kaki ke bumi Konstantinopel, bumi yang ditakluk oleh “sebaik-baik raja, yang mempunyai sebaik-baik tentera, dan sebaik-baik rakyat). Dan itulah Turki…

Impian bukanlah mahu bersiar-siar mengejar bucketlist (betul ke eja ni?), bukanlah mengejar mahu ambil gambar semata-mata, tetapi impian untuk merasai keagungan Islam pada masa tersebut. Untuk merasai dan menjejaki peninggalan Sultan Muhammad Al Fateh dan peninggalan kerajaan khalifah terakhir Islam, Turki Uthmaniyyah.



Assalamualaikum wbt..


23 Januari 2016

Perjalanan ke Turki bumi Konstantinopel bukanlah mudah seperti disangka-sangka, saya mengambil cabaran melangkah seorang diri. Agak cuak sebenarnya, takut sebenarnya dan berbagai macam lagi…
Setiap kali rasa itu datang, ingat balik kenapa saya nak sangat datang sini.
Moga-moga niat ini diberkati dan diredhai.

Ujian pertama ialah, flight original Etihad Airlines yang sepatutnya akan transit di Abu Dhahi terpaksa ditanggungkan ke waktu tertentu, meaning that saya akan terlepas flight ke Istanbul. Nasib kakak Korea tersebut sangat lah baik, dia offer saya terus ke Turki tanpa transit menaiki Turkish Airlines.
Allahu, saya tahu Turkish Airlines lagi mahal ber puluh keping won, (mungkin official flight Turki), dia tukarkan saya secara percuma sahaja!.




Alhamdulillah.


Saya bersyukur di kurniakan sahabat teman dan adik-adik di Korea..
Sebelum saya berlepas tengah malam 23hb tersebut, adik-adik usrah sanggup datang ke airport nak hantar Kak muni diorang ni… hehe (acah-acah ready nak balik Malaysia) kata mereka.

Kehadiran mereka sedikit sebanyak mengurangkan gundah di hati.
Nampak je rileks, cool tapi sebenarnya hati gundah nervous haaa…

울동생들아.. 고마웡 ㅜㅜ

Right before departure
고마웡 부치야 



Okay, ni nak cerita part shigul (darak ore kelate panggil) kak muni…


First time naik flight yang macam ala-ala mahal tu ialah MAS, dan itulah kali terakhir 5 tahun lepas (yang free masa mula-mula sampai Korea tu).

Lepas tu naik AA sahaja (tahu kan short form untuk apa).

Jadinya, dah terbiasa makan kena bayar, luggage kena bayar, tempat agak sempit, selimut kena bayar (lepastu dia ambil balik!!), dan sebagainya.


Jadinya, kak muni tak ingat dan tak tahu lah yang Turkish Airlines ni semua FREE!

Luggage 20 kg, makan masyaallah sedap dan halalan toyyiban.
Makan sokmo!
Setiap kali makan, mesti ada dessert. Lepas dessert, ada kopi pulok.
Lepas kopi ada kacang.

Alhamdulillah, puas hati sedap sangat.

:)
Setiap kali makan, mesti kakak Korea kat tepi kejutkan.

"Hello, lets eat"

Supper 
Morning meal




Selimut bantal empuk free, boleh bawa keluar.

Shigulnya la haiiii….

Shigul lagi :p



Alhamdulillah juga, seat dapat tepi window, dan kat tepi ada 2 korean yang just married, baik nya masayaallah.

Baik sangat-sangat…

Dan semasa entri ini ditulis, saya masih di dalam flight akan sampai di Istanbul 30 minit lagi, waktu sekarang 3.30pagi..

Sampai ketemu lagi!

Doakan perjalanan ini diberkati dan ilmu yang saya kongsi bermanfaat.


 ................................................................................................................................................................

Landed at 4am Turkey time


Alhamdulillah, safely and smooth landing in Ataturk Airport Istanbul..


Jam 7pagi waktu Turki.

Sambungan, lepas sampai tadi dalam pukul 4 pagi, terus cari keluar toilet.

Terkedu jap,
Majoriti sini tak leh cakap Bahasa Inggeris….

G sana Tanya surau, tak faham.
G sana Tanya wifi kt mana ada, pun 2 orang baru faham.

Parok parok… L


Ada tempat yang ada wifi, tapi kena beli something. (macam kopi, tea, roti atau air mineral)
Non-friendly wifi here... (masa kt Korea sila bersyukur ye)

 Okay, sampai di sini dahulu.

Masih di airport menunggu si dia :D

오랫만에 못만난 우리언니 ㅠㅠ 기다리던 그순간은 오늘 바로....


#jejakalfateh






4 comments:

  1. Bezyer naik turkish airline tu.terliur tgk mknan.hehehe

    ReplyDelete
  2. bestnya muni pegi turki!! take care muni!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh eh ehhh kak!!! how r you?
      Thank you doakan muni :))

      Delete